Triglyceridy v tele vznikajú najmä premenou z cukrov v potrave.

Tak fajn. Lekár vám nameral vysoké triglyceridy. Navrhuje zmenu stravy a potom ďalší odber krvi.

Predstavte si, že mesiac držíte prísnu diétu.

Varenie iba s olivovým olejom, hodne zeleniny, najmä cvikla, hrášok a mrkva, jogurt s orieškami. Sladíte medom, koľko chcete. Hodne bezvaječné cestoviny so špenátom. Žiadne mäso, chlieb, sladkosti, minimum alkoholu a kávy. 

Aký bude výsledok? LDL cholesterol (zlý) a HDL cholesterol (dobrý) oba poklesnú. Triglyceridy stúpnu. Chcete vedieť prečo? Prečo diéta na triglyceridy nezaberala?

Tak čítajte ďalej.

More...

Triglyceridy sa označujú aj názvom triacylglyceroly. Keďže termín triglyceridy je na Slovensku viac zaužívaný, zostaneme pri ňom.

Triglyceridy sú dôležitou organickou zložkou ľudského tela. Väčšina tuku v našom tele sú triglyceridy. Mastné kyseliny obsiahnuté v triglyceridoch sú základným zdrojom energie pre naše bunky.

Koncentráciu triglyceridov v krvi je možné merať. Ich výška predstavuje cennú informáciu o metabolizme a celkovom zdraví.

Vysoké hladiny triglyceridov naznačujú metabolické poruchy a sú spojené so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb.

Ako ostatné tuky, aj triglyceridy cestujú v krvnom riečišti s pomocou lipoproteínov.

Lipoproteíny pozostávajú z cholesterolu, triglyceridov, fosfolipidov a proteínu.

Chylomikróny a lipoproteín s veľmi nízkou hustotou (VLDL) sú príkladmi lipoproteínov bohatých na triglyceridy.

Nedávne štúdie preukázali, že vysoké hodnoty lipoproteínov bohatých na triglyceridy v krvi sú príčinne spojené s rozvojom koronárnej srdcovej choroby.

Vysoké triglyceridy môžu byť spôsobené dedičnými alebo vrodenými poruchami metabolizmu tukov.

Často sú však výsledkom získaných metabolických zmien. A tie sa dajú vo veľkej miere skorigovať zmenou životného štýlu (alebo diétou v zmysle úprava stravy).

Lipoproteíny bohaté na triglyceridy

Vysoké hodnoty triglyceridov v krvi sú často spojené s vysokými hodnotami dvoch najdôležitejších lipoproteínov bohatých na triglyceridy: chylomikróny a VLDL.

Chylomikróny vznikajú v tenkom čreve po jedle. Obsahujú triglyceridy a malé množstvo cholesterolu.

Chylomikróny následne rozkladá enzým lipoproteín lipáza na voľné mastné kyseliny. Tie telo použije na produkciu energie pre svalov alebo sú uložené do zásobárne – telesného tuku.

Chylomikrónové zbytky odstráni z krvného obehu pečeň.

VLDL produkujú bunky pečene. Transportuje triglyceridy a a cholesterol. Keď sa VLDL dostane do krvného obehu, rozkladá ho lipoproteín lipáza. Uvoľňuje triglyceridy na použitie v bunkách alebo uloženie v telesnom tuku.

Po tom, čo VLDL uvoľní triglyceridy, jeho zloženie sa mení a stáva sa z neho lipoproteín so strednou hustotou (IDL). Neskôr, keď sa množstvo cholesterolu v nich zvýši, IDL sa mení na lipoproteín s nízkou hustotou (LDL).

Normálne a vysoké hladiny triglyceridov

Vo väčšine európskych krajín, Austrálii a Kanade sa triglyceridy merajú v mmol/L. V USA sa merajú v mg/dL.

Na prepočítanie z mg/dL do mmol/L, deľte číslom 88,5. Na prevod z mmol/L do mg/dL, násobte číslom 88,5.

Takto vyzerajú hladiny triglyceridov vo vzťahu ku kardiovaskulárnemu riziku:

Normálne: pod 1,7 mmol/L (150 mg/dL)

​Hranične zvýšené: 1,7 – 2,2 mmol/L (150 – 199 mg/dL)

​Vysoké: 2,3 – 5,6 mmol/L (200 – 499 mg/dL)

​Veľmi vysoké: viac ako 5,7 mmol/L (500 mg/dL)

Ak máte vysoké krvné hladiny triglyceridov, v papieroch sa vám objaví termín hypertriglyceridémia.

Hypertriglyceridémia je relatívne bežná porucha.

Napríklad v USA má 33 percent dospelých hladiny nad 1,7 mmol/L, čo je zvýšená hladina a 18 percent má hladiny nad 2,3 mmol/L, čo je vysoká hladina.

Triglyceridy a kardiovaskulárna choroba

Odborníci neustále debatujú o tom, či existuje kauzálna (príčinná) súvislosť medzi vysokou hladinou triglyceridov a rizikom kardiovaskulárnej choroby (teda či vysoké triglyceridy zvyšujú riziko kardiovaskulárnej choroby).

V aterosklerotických plakoch sa hromadí cholesterol. Hromadenie triglyceridov v nich je druhoradé.

Avšak! Dôležitú úlohu pri vzniku aterosklerózy hrajú ďalšie okolnosti spojené s vysokými triglyceridmi.

Konkrétne ide o inzulínovú rezistanciu, prevahu malých LDL častíc a nízky HDL cholesterol.

Syntéza a uvoľnenie lipoproteínovej lipázy je stimulovaná inzulínom.

Menšia aktivita lipoproteínovej lipázy, ktorá je bežná pri inzulínovej rezistancii (odolnosti), spomaľuje odbúravanie lipoproteínov bohatých na triglyceridy, teda VLDL a chylomikrónov, z krvného obehu. 

Zvyšky VLDL môžu preniknúť do cievnej steny alebo sú premenené na malé čiastočky LDL.

Malé čiastočky LDL majú tendenciu cirkulovať v krvi dlhší čas. Vďaka tomu majú viac priestoru a času na oxidáciu a glyko-oxidáciu, čo vedie k zvýšenému riziku aterosklerózy.

Vedci zistili, že malé hutné čiastočky LDL majú silnejší vzťah ku kardiovaskulárnym príhodám ako väčšie čiastočky.

V štúdii SCRIP (Study of Cardiovascular Risk Intervention by Pharmacists) boli vysoké hladiny triglyceridov spojené s vysokou hladinou malých hutných čiastočiek LDL u 90 percent účastníkov štúdie. 

Nízke hladiny triglyceridov boli spojené s väčšími nadýchanými čiastočkami LDL u 90 percent účastníkov štúdie.

Takže sa ukázala rovnica: nízke triglyceridy = nadýchané čiastočky LDL

Vysoké triglyceridy = malé hutné čiastočky LDL

Ďalšie problémy, ktoré prichádzajú s vysokými triglyceridmi

Zbytkové lipoproteíny (IDL, LDL) bohaté na triglyceridy sú schopné preniknúť cievnou stenou a ľahko tam zostanú zadržané.

Schopnosť formovať tukové nánosy v cievach (aterogenický potenciál) týchto lipoproteínov je najmä kvôli ich cholesterolovému obsahu, ktorý sa často nazýva zbytkový cholesterol.

Vysoká koncentrácia lipoproteínov bohatých na triglyceridy je spojená s nízkou hladinou HDL cholesterolu.  A nízke hladiny HDL, ako dobre vieme, sú spojené so zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych chorôb.

Na povrchu lipoproteínov bohatých na triglyceridy sa nachádza apolipoproteín C-III (apo C-III). Vysoké hladiny apo C-III sú spojené s vysokými hladinami triglyceridov a so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnej choroby.

Takže, hoci sa triglyceridy samotné nehromadia v plakoch v cievach, je jasné, že ich vysoká hladina prispieva k vzniku aterosklerózy

Hypertriglyceridémia

Koncentráciu triglyceridov v krvi naše telo kontroluje niekoľkými mechanizmami.

Používa pri tom enzýmy ako je lipoproteín lipáza, cholesteryl ester transfer proteín a hepatická lipáza.

Hladina triglyceridov sa zdvihne pri:

  • obezite
  • nedostatku fyzickej aktivity
  • vysoko-uhľohydrátovej strave
  • fajčení
  • chorobách ako je cukrovka a zlyhávanie obličiek
  • po liekoch ako je estrogén
  • ​tamoxifén a kortikosteroidoch
  • genetických, zvyčajne dedičných poruchách.

Existuje niekoľko typov vrodenej hypertriglyceridémie.

Tieto poruchy sú spojené so zvýšeným rizikom ochorenia koronárnych artérií, ktoré sa zdá byť nezávislé od hladín cholesterolu.

Hodnoty triglyceridov v krvnom sére nad 1000 mg/dL (11 mmol/L) sú zriedkavé (menej ako 1 z 5000 osôb). Sérum týchto pacientov má akoby opálové zafarbenie kvôli zvýšenému množstvu VLDL alebo je mliečne kvôli zvýšenému množstvu chylomikrónov.

Ľudia s veľmi vysokými triglyceridmi majú vysoké riziko akútnej pankreatitídy (zápalu pankreasu).

Táto choroba je charakteristická bolesťou v hornej časti brucha, napínaním na zvracanie a zvracaním. Môže sa skončiť až smrťou.

Hypertriglyceridémia a cholesterol

Vysoká hladina triglyceridov naznačuje, že v tele pribúdajú lipoproteíny bohaté na triglyceridy, ako sú chylomikróny, VLDL a IDL.

Je dôležité rozumieť, že aj tieto lipoproteíny transportujú cholesterol. Preto je hypertriglyceridémia často spojená so zvýšenými hladinami krvného cholesterolu.

Avšak chylomikróny a VLDL častice transportujú relatívne malé množstvo cholesterolu. Preto pribúdanie týchto častíc spôsobí iba mierny nárast cholesterolu.

Zvýšenie cholesterolu je výraznejšie, keď sa hromadia malé častice VLDL alebo IDL, keďže tieto častice sú na cholesterol bohatšie.

Ako si znížim triglyceridy? 

Zníženie bez pomoci liekov

Ak máte zvýšené triglyceridy, prvou voľbou pre vás je úprava stravy. Za ňou nasleduje úprava životného štýlu.

Množstvo jednotlivcov s vysokými triglyceridmi má inzulínovú rezistanciu a metabolický syndróm. V týchto prípadoch je hypertriglyceridémia často spojená s vnútornou obezitou (veľké brucho), nízkou hladinou HDL, vysokým krvným tlakom a cukrovkou 2. typu.

Ak patríte medzi týchto pacientov, je pre vás dôležité snažiť sa schudnúť, pravidelne zaradiť fyzickú aktivitu a vyradiť pridané cukry.

Pozornosť by ste mali obrátiť aj na ďalšie rizikové faktory, ako je fajčenie a vysoký krvný tlak.

Kolísanie hladiny triglyceridov po jedle a po 12 hodinovom hladovaní

Po mastnom jedle hladina triglyceridov stúpne.

Avšak je dôležité rozumieť tomu, že zvýšené triglyceridy po jedle sú spôsobené chylomikrónmi produkovanými v tenkom čreve.

Zvýšené hodnoty triglyceridov po odbere nalačno (12 hodín bez jedla) sú spôsobené triglyceridmi vo VLDL, ktoré vyprodukovala pečeň. A tieto často následkom nadmerného príjmu uhľohydrátov (cukrov).

Chylomikróny miznú z obehu čoskoro po tom, ako odovzdali triglyceridy tkanivám.

Teda, hypertriglyceridémia po odberoch nalačno je zvyčajne kvôli zvýšeniu VLDL.

Mastné kyseliny, ktoré používa pečeň na produkciu VLDL, pochádzajú z dvoch zdrojov.

Prvý zdroj 


Počas stavu ako je obezita, cukrovka alebo inzulínová rezistancia, mastné kyseliny z tukových zásob v tele prichádzajú do pečene vo zvýšenom množstve.

Druhý zdroj 


Pečeň produkuje viac mastných kyselín najmä z uhľohydrátov (karbohydrátov, cukrov, carbs) v potrave.

Z tohto dôvodu ak schudnete a zredukujete príjem cukrov v potrave pri slabej alebo strednej hypertriglyceridémii, zníži sa vám VLDL aj triglyceridy.

Tuk z potravy nie je podstatný zdroj triglyceridov, ktoré produkuje pečeň a vysoko-tuková diéta zvyčajne nezvýši triglyceridy pri odberoch krvi nalačno.

Situácia však môže byť iná pri ťažšej hypertriglyceridémii (od 500 do 1000 mg/dL, od 5.6 do 11.3 mmol/L). Tu už rozpad chylomikrónov prebieha veľmi pomaly. Pri týchto podmienkach je nutné znížiť množstvo tukov v potrave, aby klesli aj triglyceridy.

Ak máte veľmi vysokú hladinu triglyceridov, mali by ste určite obmedziť alkohol. Ten môže spôsobiť závažný vzostup hladiny triglyceridov a spôsobiť akútnu pankreatitídu.

A tu už máme odpoveď na otázku v úvode. Pri diéte síce chudobnej na tuky a proteíny, ale bohatej na uhľohydráty (cestoviny, škrobovitá a sladká zelenina, med) ich pečeň premení na triglyceridy. Samozrejme, hladiny triglyceridov v krvi sa zvýšia. 

Terapia liekmi

Na zvládnutie hypertriglyceridémie sa používa niekoľko liečiv.

Hoci statíny samy osebe nie sú veľmi efektívne na znižovanie triglyceridov, často sú používané na zredukovanie rizika kardiovaskulárnej choroby.

Viac o statínoch sa dočítate v tomto článku. ​

Jeden z najbežnejšie používaných liekov na zníženie triglyceridov je gemfibrozil.

Gemfibrozil patrí do skupiny liekov nazývaných fibráty. Tie znižujú triglyceridy zvýšením produkcie lipoproteínu lipázy a teda zvyšujú odbúravanie triglyceridov.

Fibrátová terapia môže zredukovať hodnoty triglyceridov o 20 az 50 percent. Pri ťažkej hypertriglyceridémii gemfibrozil môže znížiť triglyceridy až o 70 percent.

Takisto je známy liek Lypanthil.

Pri terapii liekmi sa však nevyhnete ich nežiadúcim účinkom. Najčastejšie nežiadúce účinky fibrátov:

· diskomfort žalúdka

· bolesť žalúdka, napínanie na zvracanie, zvracanie, hnačka

· bolesť hlavy, závraty

· bolesť svalov

· cholecystolitiáza (žlčníkové kamene)

· strata záujmu o sex, impotencia, ťažkosti s dosahovaním orgazmu

· otupelosť, svrbivosť kože

Pri kombinácii fibrátov so statínmi sa zvyšuje riziko myopatie, rabdomyolýzy s myoglobinúriou (svalová bolesti, citlivosť a slabosť), ktorá v závažných prípadoch môže vyvolať aj akútnu renálnu insuficienciu (zlyhanie obličiek).

Osobitne vysoké riziko vzniku myopatie je pri kombinácii statínov s gemfibrozilom.

Kyselina nikotínová

Kyselina nikotínová je vitamín skupiny B, pri farmakologických dávkach (nad 7 g denne) znižuje VLDL a LDL cholesterol, Lp(a) a významne zvyšuje HDL cholesterol. Mechanizmus účinku nie je úplne známy, ale zahŕňa redukciu sekrécie VLDL v pečeni a pravdepodobne znižuje uvoľňovanie mastných kyselín z adipocytov.

Kyselina nikotínová zlepšuje celé spektrum lipoproteínového profilu a výhodou je tiež jej nízka cena. V USA ju napríklad predpisujú ako na bežiacom páse.

Má však aj nežiaduce účinky, keďže dávka je vysoká. Najčastejšie sa vyskytuje intenzívne začervenanie obvykle hornej polovice tela a bolesti hlavy. 

Najzávažnejšie nežiaduce účinky sú: gastritída, zhoršenie peptického vredu, hyperurikémia (zvýšená kyselina močová), hyperglykémia (vysoká hladina cukru v krvi) a zhoršenie pečeňových testov.

Rybí tuk 

Dokáže znížiť triglyceridy

až o 50 percent

Na dosiahnutie tohto výsledku sú potrebné relatívne veľké dávky omega-3 mastných kyselín (EPA + DHA) – až do 4 gramov denne. Táto dávka sa nachádza v cca 3 čajových lyžičkách rybieho oleja alebo 3 kapsuliach po 1000 mg.

Zdroje:

http://www.docsopinion.com/2016/01/03/high-triglycerides-lower-triglycerides/

http://www.cardiology.sk/casopis/102/07/frame.htm

http://is.muni.cz/el/1411/jaro2008/VSBC041s/um/Lipidy_krevni_plazmy.pdf?cop=3671431​



Podobné články

Čo je to cholesterol?

Click Here to Leave a Comment Below